Boktips


"Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund"
Memea Mohlin

Hur går man tillväga för att framgångsrikt träna sin hund ? oavsett om det gäller vardagsträning, tävling eller praktiskt arbete? Memea Mohlin, en av landets främsta hundtränare, förklarar hur hunden och ägaren blir ett fungerande team.

Det är av största vikt att du redan under hundens första levnadsår lär valpen att koncentrera sig. Har du under valp-perioden låtit hunden upptäcka att den kan ignorera dig och intressera sig för annat blir det svårt att senare ta ifrån hunden den erfarenheten. Det är därför viktigt att grunden för din fortsatta träning blir rätt från början.
Vill du att din hund ska fungera i en tävlingsmiljö eller i praktiskt arbete är hundens förmåga att stänga distraktioner ute och lägga hela sitt fokus på dig en nödvändighet.
Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund beskriver hur du med enkla medel blir framgångsrik i ditt tränande av hunden. Hur du får hunden att lystra till och bli uppmärksam på sin ägare ? i alla situationer.
Först när hunden kan grunderna är det dags att börja med själva utbildningen.


"Se vad jag säger - om hundars språk"
Memea Mohlin

- Om hundar ändå kunde tala.

- Men det är ju precis vad de kan. De talar med hela kroppen. Svårigheten är snarare att vi inte lärt oss se och tolka vad de säger. Hundarna förstår oss för det mesta, men ibland beter vi oss så bakvänt att missförstånd uppstår.

I Se vad jag säger får du lära dig grunderna i hundars kroppsspråk. Med hjälp av dessa kunskaper kommer du och din hund att kunna tala med och förstå varandra, och få en ännu rikare samvaro.


"Hundmöten"
Memea Mohlin

Visst kan hundar prata! De har ett fantastiskt kroppsspråk och ett stort antal läten. Men det krävs stor kunskap för att vi människor ska förstå vad de säger.

Att studera hundars språk är fascinerande. Två hundar möter varandra och börjar genast konversera livligt. Deras beteenden varierar beroende på om de känner varandra sedan tidigare, och om de gillar eller ogillar varandra.
I Hundmöten får vi möta ett antal hundar och lära oss ?höra? vad de säger till varandra i olika situationer. Pedagogiska illustrationer och foton tydliggör exemplen i texten.
Genom att lära oss hundarnas eget språk kan vi, i vår tur, lättare kommunicera och få dem att förstå vad vi vill.
Det är en spännande och viktig kunskap som är nödvändig för att få en fin kontakt och en väl fungerande samvaro med den egna hunden.


"Lydnadsboken: för träning och tävling"
Memea Mohlin

Memea Mohlin har i många år framgångsrikt arbetat med relationer mellan hundägare och hund. Fantasifullt och pedagogiskt beskriver hon hur man motiverar hundar som inte tycker lydnadsträning är det viktigaste i livet. Den nya upplagan är kraftigt reviderad och innehåller alla 2007 års regeländringar.

Kontakt, motivation och precision är de viktigaste ingredienserna för att ditt tävlande i lydnadsklassen skall bli framgångsrikt.
I Lydnadsboken beskrivs träningen i alla moment steg för steg, från lydnadsklass I till elit och appell lägre högre elit. Boken tar också upp de vanligaste fallgroparna och berättar vad du kan göra för att undvika dem. Framför allt får du tips på vad du kan göra för att hunden skall finna träningen lustfylld och utföra momenten med den precision som krävs för höga betyg.
Ur innehållet: Grundtanken ? Tusen
goda råd ? Fritt följ/linförighet ? Tandvisning ? Platsliggning ? Platsläggande eller Ligg under gång ? Inkallning ? Stående under gång ? Hopp över hinder ? Framförgående ? Framåtsändande genom grupp ? Kryp ? Apportering ? Sittande ? Fjärrdirigering ? Vittringsapporten ? Rutan ? Apport med dirigering ? Stå, sitt, ligg under marsch ? Sitt i grupp ? Skall ? Stegen ? Helhetsintryck ? Tävlingsträna ? Tips för tävlingsnerverna ? Tjejer och tävlande.


 
"Träna och tävla med skyddshundar"
Christer Häggström

En skyddshund är till för att försvara sig själv, sin förare och sin flock och kan användas både som tjänste- och tävlingshund. Skyddsmomentet är ett av flera moment som en skyddshund ska kunna hantera. Oavsett om hunden ska fungera som tjänstehund eller tävlingshund måste den och dess förare även kunna hantera andra dressyrformer föraren måste dessutom genom andra moment kunna visa att hunden lyder.

Det råder inga tvivel om vilka uppgifter en skyddshund har. Vad som ibland diskuteras är dock skyddshundens vara eller icke vara, varför dessa hundar hanteras av civila inom olika hundorganisationer. Svaren är inte så enkla, men den här boken tar disskusionen och ger dig som skyddshundförare argument för att motivera din hobby.

Här kan du läsa om de olika tävlingsmomenten samt hur du tränar skydd enligt internationell prövningsordning (IPO) med din hund, du kan även läsa om skyddshundens historia och hur du får en fungerande gruppdynamik i din träningsgrupp. Att träna en skyddshund kräver lång erfarenhet och stor kompetens, den här boken är tänkt att fungera som ett stöd för dig som vill träna skydd med din hund, vare sig du har för avsikt att tävla eller ej.

Om författarna: Pierre Wahlström är kapten inom försvarsmakten och arbetar med utveckling av arbetet med hundar. Christer Häggström driver sitt eget företag (HundsportCenter) med försäljning av artiklar för hundhållning. De är två av Sveriges mest erfarna skyddshundförare med internationell erfarenhet, såväl som tävlande och som domare.
"Barbros bästa råd"
Barbro Börjesson

Det är nästan som ett trolleri. "Här har man kämpat i flera år, och så fixar Barbro det på bara några minuter!", utbrast spontant en hundägare som såg Barbro i tv i Go´kväll-redaktionens programpunkt Hundskolan – ett populärt program sedan många år.


Barbro Börjesson kan förändra en hunds beteende på bara några timmar, det har hon visat i tv-programmet Go´kväll. Barbro beskriver hur känslor och beteenden samverkar och hur man gör för att få hunden att ändra en störande, felaktig vana till att göra som ägaren vill. Det går nästan alltid att få en hund att lära om, bara man utgår från hundens förutsättningar. Det är inte besvärligare för hunden att göra "rätt", bara den vet hur den ska göra.


Här finns råd som gäller valpstadiet, "tonårsperioden" och den vuxna hunden. Barbro ger förslag till lösningar, precis så som vi är vana att se henne i den populära programpunkten Hundskolan i SVT.


Boken är en samlingsvolym där Valpskolan – körkort för hundägare, Valpen blir tonåring och Hundskolan ingår. Boken har på läsarnas begäran uppdaterats och kompletterats med ett avsnitt om barn och hund och ett avsnitt om att lämna hunden ensam. Barbro Börjesson tilldelades 2006 Djurskyddsföreningens journalistpris "för intressanta och lärorika tv-program och för att bredda förståelsen i samspelet mellan hundägare och hund".
"Rottweilern"      
 Ulla Barvefjord
Efterlängtad bok gör entré! Äntligen en svensk bok om rottweiler - en hundras som ökat så mycket i popularitet de senaste åren att den nu ligger på tio-i-topplistan i Sverige. Det här är en bok som du gärna kan läsa innan du ska köpa en rottweiler. Det förpliktigar att äga en rottweiler och även om man har de bästa avsikter med sitt hundinnehav kan man få problem både med sin unghund och andra hundägare i omgivningen. Den gulliga valpen blir snabbt en trotsande "tonåring". I boken ges många tips om ledarskapsträning och aktivering, anpassad speciellt för rottweiler. Tävlingsformer är utförligt beskrivna liksom mentaltester och vardagsövningar."American staffordshire terrier" 
Carrol Ann Johnson
Allt man skulle vilja veta om Amstaff finns i denna bok. För alla er som äger en amstaff eller går i amstafftankar så är denna bok ett måste! Här hittar man allt från träning, valpskötsel, vardagsskötsel, omvårdnad, tävling och självklart ett jätteintressant historiakapitel!
"Handling-att visa hund på utställning"  
 Mia Sandgren
Handling är ett engelskt ord för uppvisning av hundar på utställning. En handler måste ha en speciell känsla för hundar, god kunskap om hundens anatomi och mentalitet och att kunna ta fram de särdrag som kännetecknar rasen, när den ska ställas upp och granskas av domaren. Det är denna hantering som den här boken handlar om.

Boken inleds med en kortfattad historik. Därefter beskrivs hur det går till på en hundutställning med klassindelningar, placeringar och priser, och du får läsa vad som praktiskt förväntas av dig och din hund i utställningsringen. Bokens fokus ligger på träning och inlärningsmoment med många steg för steg illustrationer. Boken avslutas med ett kapitel om Junior Handling, alltså om handling för ungdomar upp till 16 år.

Mia Sandgren har både skrivit och fotograferat. Hon arbetar som professionell handler, som ringsekreterare och domare. Hon har engagerat sig i både ras- och specialklubbar och även arbetat som tidningsredaktör. Hon har bland annat vunnit Best In Show både med egna och andras hundar."Agilityaction"
  
Marie Hansson
Grundboken (steg 1) för nybörjare i agility. Läs om hur du tränar hunden att klara de olika hindren. Om vilka specialtekniker du kan utnyttja. Om hur du bygger bana, bedömning, regler, klasser och mycket annat. Allt du behöver veta innan du börjar tävla. Boken är lättläst och tar upp aktuella regler. Omarbetad 2001.


"Borderterrierboken"
 
Eva Hagen.
 

BORDERTERRIERBOKEN, här i en tredje omarbetad upplaga, är den första svenska rasboken om borderterriern - jakthunden som inte bara blivit en populär jakthund för grytjägare och klövviltsjägare, utan även en populär sällskapshund för aktiva hundägare. Många tränar med framgång både agility, lydnad, sök och spår med denna intelligenta och arbetsvilliga ras.

Borderterriern är en av de populäraste terrierraserna i Sverige och den som en gång haft en borderterrier tycks inte ha ögon för någon annan ras.

I BORDERTERRIERBOKEN kan både den blivande borderterrierägaren och den som redan har en eller flera borderterriers läsa det mesta om rasen såsom:
 - valpköpet och den första valptiden
 - skötseln av den vuxna borderterriern
 - borderterriern som sällskapshund
 - borderterriern som jakthund
 - borderterriern på utställning
 - borderterrierns svenska och engelska historik
 - rasstandarden med förklaringar och kommentarer.

Eva Hagen (tidigare Welander-Andersson) som skrivit Borderterrierboken, har levt med borderterrier i snart tjugo år. Hon har under alla år haft borderterrier till jakt och har under många år aktivt fött upp rasen. Hon har hela tiden värnat om borderterrierns ursprung och varit en förespråkare för borderterrierns lämplighet som kortdrivare på klövvilt.

Borderterrierboken är skriven av den djupaste kärlek till hundar i allmänhet och borderterriern i synnerhet, under mottot "ge Din borderterrier ett bra hundliv med arbete och aktivering, för det är den värd!"

Beställ i din bokhandel eller direkt av författaren!
Maila din beställning till eva.hagen@tele2.se
eller skriv till: Eva Hagen, Österlånggatan 15, 291 33 Kristianstad.
Boken som kostar 329:- skickas mot postförskott. Frakt och pf-avgift tillkommer

Du kan också köpa boken direkt av följande uppfödare:

Bokbergets kennel
Annika Ottosson
Wärsjönäs
280 40 Skånes-Fagerhult
Tel.0433-500 55
annika.ottosson@radius.se


 "Bullterriers"
 
Martin Weil
This book, illustrated with over 125 full-color photos and drawings, presents sensible, easy-to-follow recommendations about selecting and caring for Bull Terriers. It concentrates on providing readers with the information they need and want - all given in an interesting and easy-to-read style. Topics include: history and description of the breed; grooming; selecting your dog; feeding requirements; accommodations; preventive dental care; housebreaking and training; behavior modification; health care; breeding; and more."Den nyttiga nosen"  
I. Jalakas"Din hund - som valp - som unghund"
  
Sven Järverud och Gunvor af Klinteberg Järverud
”Din hund” har sedan 1979 varit en flitigt använd lärobok i Svenska Brukshundsklubbens kursverksamhet. 1989 omarbetades den och på begäran från lokalklubbarna infördes avsnitten om hundens vård, mat, sjukdomar, olycksfall och lagbestämmeler gällande hund. Bokens författare har mycket lång erfarenhet av hundar och hunddressyr och det var också de som började tillämpa de nya idéerna från beteendeforskningen i praktiska inlärningssituationer.

”Din hund” är en bok som täcker de flesta områden inom hundhållning och den är därför mycket användbar i Svenska Brukshundklubbens olika kurser. Metoden ”inlärning genom förstärkning” är en metod som Svenska Brukshundsklubben helt ställer sig bakom. Den individanpassning som SBKs hundägareutbildningssektor eftersträvar i kursverksamheten är helt anpassningsbar till ”Din hund”. För den enskilde hundägaren är ”Din hund” värdefull oavsett om man har en brukshund, jakthund eller sällskapshund.

                      "Förstå din hund"
  
Jan Fennell
I denna bok delar Jan Fennell med sig av sina erfarenheter och ger handfasta råd om hur man bör handskas med sin hund för att få ett starkt och bra förhållningssätt till den. En metod som bygger på tålamod och några enkla regler. Hon lyckas förvandla skällande och bitande hundar till lugna, harmoniska individer.
"Du och din hund"  
 Jan Fennell
I Jan Fennells första bok, Förstå din hund, presenterar hon banbrytande idéer om hur man fostrar sin hund. Här, i uppföljaren Du och din hund, ger hon mer konkreta tips om hur man skapar en bättre relation med sin hund. Jan Fennell renodlar sin metod, som aldrig någonsin innehåller tvång eller höjd röst, utan först och främst går ut på att lyssna på hunden och vad den försöker berätta. Utifrån denna grund presenteras en praktisk och enkel handledning som gör det möjligt för alla att på trettio dagar få en ny och bättre relation till sin hund. Boken innehåller handfasta råd om allt ifrån grundläggande problem, som att lära hunden att gå fot och tygla alltför hjärtliga och häftiga hälsningar, till att lugna en orolig hund och få en hund att sluta bitas."Hundars hemliga liv" 
Elizabeth Marshall Thomas
Under trettio år observerade hon sin hundflock på "tio hundar och en dingo", som hon och hennes familj periodvis hade i sin vard. Hon följde efter "sina" hundar på deras dagliga och nattliga utflykter och så långt det var möjligt deltog hon i deras lekar och delade deras liv. Det torde vara få människor förunnat att komma djur så nära.


"I hundars sällskap"
 Elisabeth Marshall Thomas

 
"Hunduppfödarens handbok"
  
ICA-förlaget.  Hilary Harmar


"Hunduppfostran och hunddressyr"
 Inki Sjösten och Roland Sjösten
"Hundsjukvårdskursen" 
Håkan Björklund"Hur man talar med djur och får svar"
 Amelia Kinkade
Amelia Kinkade är specialist på kommunikation mellan djur och människa. Hennes metod hjälper oss att bryta igenom den enda barriären som faktiskt skiljer människan från djuren - tvivlet.
"Hälsoråd för hund"

Apoteket. Birgitta Molin"Kantarellsök med hund"
   
  Anders Hallgren och Marie Hansson-Hallgren

 

Att leta kantareller med hund är något som blivit oerhört populärt. Vem vill inte finna mängder av den guldgula dyrgripen? Och när man dessutom kan ha nöjet att finna dem tillsammans med sin hund! Prata om att förena nytta med nöje! Och inte undra på att grannarna blir avundsjuka!

I boken står precis hur du ska gå till väga - och det viktigaste av allt: Vilka fel du måste undvika att göra.

Att lära din hund att finna och markera kantareller kan bli det bästa du någonsin gjort. Minst fyra månader om året har du världens mest naturliga aktivitet. Inget kan vara effektivare än en hundnos. Hunden hittar kantarellerna som växer under löv, rötter och på andra ställen där du inte kan se dem.

Det är en bra aktivering som minskar både anledning och tillfälle för hunden att hitta på bus. Många problem föds ju bl a ur tristess. Sedan 1979 har författarna haft kurser i kantarellsök och hela tiden fått bekräftat att alla hundar kan lära sig!

 


"Klickerträning för hund"
  
Morten Egtredt och Cecilia Köste
Klickerträning är en otroligt fascinerande träningsmetod. Med klickerträning kan du lära din hund allt som den fysiskt och psykiskt är kapabel till, brukar erfarna klickertränare att säga.

Klickerträning är lyckligtvis inte bara för proffsiga hundtränare. Alla hundägare kan lära sig att träna sin hund på ett effektivt sätt, och i den här boken får du lära dig hur. Du får först en grundlig införing i klickerträningens bakomliggande teori. Du lär dig att förstå varför hundar gör som de gör, och hur de lär sig. Och du får lära dig de fyra hemligheterna för att bli en "supertränare".

I den praktiska delen av boken får du lära dig hur du kan träna in den viktigaste vardagslydnaden som alla hundar bör kunna:
? kontakt
? inkallning
? gå fint i koppel
? hälsa fint
? apportering
? . . . allt om allt 18 nyttiga övningar!

Dessutom får du även lära dig hur du kan träna in flera imponerande cirkuskonster. Lär hunden att:
? tända och släcka ljuset
? plocka kläder in och ut ur tvättmaskinen
? hämta läsk i kylskåpet
? hämta post i brevlådan
? ... tillsammans 12 roliga cirkuskonster!

Texten är lättfattlig och tidvis humoristisk, men författarnas djupa teoretiska och praktiska kunskaper lyser hela tiden igenom. Denna bok kommer att ge dig en ny syn på hundträning - och du kan knappt bärga dig från att börja den praktiska träningen."Mina djur och jag"
 
Bodil Granberg


"Människans bästa vän ljuger aldrig om sin kärlek"
Jeffrey Moussaieff Masson
Masson är en hundälskare och har skrivit denna bok till alla som vill lära känna vårt äldsta husdjur på ett djupare sätt. Boken tar upp den unika betydelsen hunden genom alla tider haft för människan - det är inte någon tillfällighet att den kallas människans bäste vän. Masson drar paralleller och ser olikheter mellan hunden och människan, och han pekar också på likheterna i relationerna mellan människor och hund och relationerna mellan föräldrar och barn.SKK:S hunduppfödarlitteratur: 

"Anatomiboken" 
Gösta Winqvist, Astrid Inderbo, Rodi Hµbenthal, Dag Linna, Rigmor M. Ulstad
Anatomiboken - Hundens anatomi, rörelser och fysiologi
Gösta Winquist mfl

En grundläggande och detaljerad genomgång av hundens anatomi, det vill säga kroppens byggnad, och rörelsemönster – allt ifrån skelettet, de inre organen och nervsystemet till muskulaturen och hundens utseende och sätt att röra sig.

För att tydliggöra är boken rikt illustrerad med fotografier och teckningar.

Att ha goda kunskaper i anatomi är viktigt såväl för den vanlige hundägaren som för den professionelle uppfödaren."Beteendeboken"

Lars Fält
Uppfödaren och miljön betyder mycket för att ge valpen en god start i livet. Beteendeboken hjälper dig att förstå varför den nyfödda valpen beter sig som den gör och hur du ska reagera på detta.

Ju mer du känner till om omgivningens effekt på valparna under deras första månader, desto större möjlighet har du att erbjuda en miljö som gör att de kan utvecklas enligt sina förutsättningar. Det bidrar också till att den kommande hundägaren får goda förutsättningar för ett trevligt liv med sin hund.

Boken tar upp en del av de vanligaste frågorna som nyblivna hundägare brukar ställa till "sin" uppfödare. Tips ges också på vad man bör tänka på när det gäller valpens första tid samt hur man kan komma till rätta med oönskade beteenden.

Lars Fält är etolog och har arbetat med utbildning av hundar, hundägare och professionella hundförare i Sverige och andra länder under de senaste 25 åren. Han har skrivit böcker och artiklar i fackpressen.

De charmiga fotona är tagna av Åsa Lindholm."Hundmatboken"
 
Marie Sallander, Åke Hedhammar, Åsa Lindholm
Genom rätt utfodring kan man höja sin hunds prestationsförmåga, lindra krämpor samt öka välbefinnande och livslängd. Hundmatboken ger expertråd och information om hur man genom hundens alla åldrar och livsskeden ska utfodra den på bästa sätt. Boken ger råd både till dig som ger färdigmat och som själv föredrar att laga mat åt din hund, bland annat finns recept på god och näringsriktig mat.


"Juridikboken"
 
Ulla-Britt Schwang
Både som enskild hundägare, uppfödare och fodervärd är det viktigt att ha god kunskap om avtal, lagar och förordningar som rör hundägandet. I Juridikboken ges en lättfattlig och överskådlig redogörelse för de lagar och förordningar som gäller för avtal, skatter, export och import av hundar med mera. Hundägaren lotsas fram i juridiken med hjälp av handfasta exempel på olika situationer som kan uppstå.


"Uppfödarboken"
 
Bitte Lind
Uppfödarboken ger en bred och övergripande bild av allt man behöver veta för att föda upp hundvalpar på bästa sätt oavsett om det gäller en enstaka valpkull eller om det handlar om kommersiell uppfödning.

Man får veta vad det innebär att planera för och sköta om en valpkull ekonomi, tid, utrymme, och inte minst engagemang. Uppfödaren får råd inför valet av avelsdjur, parningen och den dräktiga tikens skötsel. En ingående beskrivning görs av valpningens förlopp och hur man på bästa sätt tar hand om en nyförlöst tik och hennes valpar. Valparnas avvänjning och försäljning är ytterligare ett område där Uppfödarboken ger god vägledning.

Förutom hunduppfödningens praktiska del tar boken upp allt man behöver veta om ekonomi, försäkringar och liknande."Valpningsboken"
 
Ann-Sofie Lagerstedt
Valpningsboken — hundens fertilitet, fortplantning och könsorganens sjukdomar beskriver löpning, parning, dräktighet och valpning samt de vanligaste sjukdomarna i könsorganen hos både tik och hanhund.

Boken ger också en anatomisk översikt, då det är betydligt lättare att förstå hur en defekt eller sjukdom påverkar hunden om man vet hur djuret ser ut även inuti kroppen.

En viktig och oumbärlig bok för både hanhunds- och tikägare som låter sina hundar fortplanta sig.

Författaren Anne-Sofie Lagerstedt är legitimerad veterinär med stor erfarenhet av hundar och deras fortplantning.
"Spårhunden"
 Inki Sjösten och Roland Sjösten

  Författare till SPÅRHUNDEN är Inki och Roland Sjösten. De har båda många gånger tävlat på Svenska Mästerskapen i spårhundsgruppen med sina hundar. Roland har t.ex. vunnit tre gånger. Meriter finns även från framgångsrika NM-spår och VM-spår.

Inki och Roland är sedan början av 1970-talet aktiva inom Svenska Brukshundklubbens utbildnings- och tävlingsverksamhet. De är även domare.