Aktiviteter

Den här sommaren har vi tränat lite andra saker...
Chili: Vattenträning pga att hennes korsband har varit av.
Tsarina: Miljöträning bland mycket folk och i olika annorlunda miljöer. Gå fot utan att dra i kopplet. Att inte skälla när hon är ute på altan.
Anja: Gå fot utan att dra. Träffa människor. Gå på stan.
Cleo: Kurragömma så att hon tränas sig att använda näsan och bli mentalt trött.
Hulda: Att inte skälla så mycket. Att kunna promenera med andra hundar och hundägare utan att vara rabiat...
Bibbi: Bibbi behöver träna på att känna trygghet tillsammans med de stora hundarna. Att låta henne följa med när vi åker bort...eftersom det är det bästa hon vet. Hon är en okomplicerad liten hund...

Rallylydnad:
Rallylydnad kan beskrivas som blandning av tävlingslydnad, agility och freestyle där samarbete och glädje premieras. Teamet, föraren och hunden, går en bana med skyltar som talar om vilket moment som ska utföras. Det finns 50 olika skyltar och momenten som ska utföras kan vara vändningar, slalom, hopp eller övningar som ska utföras på stället. Rallylydnad kan alla träna! Träningen ökar kontakten och samarbetet, samt ger en bättre vardagslydnad på köpet. Träning och tävling sker uteslutande med positiva metoder (vi använder klicker i inlärningen). Om du vill läsa mer finns bra info på: www.rally-lydnad.se
Rallylydnadskurserna finns i 3 olika nivåer:
Rally I (nybörjare)  Anja och jag 2007
Rally II (fortsättning)  Cleo och jag 2008
Rally III (tävlingskurs)

Hjärngympa:
Lär dig aktivera din hund med problemlösningar, cirkuskonster, balansövningar och nosarbeten. En rolig kurs för dig som vill ge din hund meningsfulla aktiviteter samt mental träning, och samtidigt ha roligt själv! 
Chili och jag 2008
Grytträning:
Våren 2003 ville jag att Chili skulle få pröva något hon är ämnad för, nämligen grytet. Hon var vid det tillfället 2 år och 2 månader. Vi åkte till konstgrytet i Drängsmark som ligger i Västerbotten. Första gången hon träffade grävlingen, förstod hon inte riktigt vad hon skulle göra. Hon ville inte gå in i gångarna, så hon fick se grävlingen längst fram vid kitteln. Hon var nere i gången, som vi lät vara öppen. Efter en stund provade hon att skälla. Efter mycket uppmuntran och beröm, skällde hon jätte bra. Vi tränade bara en liten stund med henne första gången. Nästa gång var hon betydligt ivrigare. Hon började skälla redan utanför grytområdet. Hon ville fortfarande inte så gärna springa i gångarna, men hon gjorde det till slut. Då sprang hon fram till grävlingen och skällde ordentligt. Efter det har det inte varit några problem, så vi provade att göra ett grytkaraktärsprov när vi var på grytlägret i juni 2003. Där blev hon GODKÄND
!

Bibbi tränar grytapport

Vi provade även att apportera rävskinn och det klarade hon också. Hon till och med låg och rullade på skinnet inne i gången.

Sen var det då äntligen dags för Bibbi att träffa grävlingen. Då var hon precis 1 år gammal. Hon blev ivrig direkt vi kom till Drängsmark. Vi provade låta henne gå in i apporteringsgången, och det gjorde hon utan att tveka. Sedan var det äntligen dags! Hon fick träna som hund nummer 2. Vi lät henne först se grävlingen. Hon tyckte att den var lite läskig, men till slut skällde hon litegrann. Sedan sprang hon i alla tre gångarna. Innan vi avbröt fick hon se grävlingen en gång till.
   
Hulda biter tag i skinnet    Hulda trött efter ett spår                Anja väntar på sitt spår...

Viltspår:
Eftersom mina hundar gillar att använda näsan har jag gått en del blodspårskurser. Jag brukar ibland lägga egna spår också. Både Chili och Bibbi är jätte duktiga att följa spår, så därför har Chili gjort ett anlagsprov i viltspår på grytlägret i Drängsmark i juni 2003. Där blev hon GODKÄND! 

Spår:
Vi brukar själva träna spår hemma med Rottweilern Anja. Hon älskar det!!! Och är jätte duktig!!!

Social träning:
Eftersom jag är med i Hundhusets styrelse är jag ofta på Hundhuset. Dit brukar jag ta med mig hundarna en och en för att de ska få träna sig att vara ifrån flocken. De sociala träningarna där med andra hundar är jätte bra. Chili brukar till en början vara så ivrig att hon är okontaktbar. Bibbi tycker att det är så kul att hon skriker av glädje. Hulda är lite morrig till en början, men är jätte duktig efter en stund på att utföra det jag kräver av henne. Anja älskar att vara där. Hon får ju träffa sin älskling VERA, som hon älskar över allt annat!!!

Ringträning:
På Hundhuset har vi även ringträning för att träna inför utställningarna. En jätte bra övning, där andra rör vid mina huna hundar och tittar dem i munnen.

Vardagen med flock och familj:
Vi har alltid med oss några av våra hundar när vi gör olika saker. Nu i somras fick Ajna och Bibbi förla med på Piteå summergames och bo med oss i husvagnen. Vi gjorde många promenader och tränade både i trafiken och att gå på stan. Det är en bra övning för hundar som bor på landet.
När vi åkte till Norge var Anja och Chili med. Vi bodde i en prästgård tillsammans med en annan familj. Bra träning för Anja att vara med många olika människor, eftersom hon var lite blyg när hon flyttade till oss. De fick vara med på fisketurer och åka båt, och så var det med på en fjälltur.
Sen var ddet dags för BD-open i Kalix. Då fick Anja och Hulda följa med. Vi promenerade till och från varje match och gick på stan och tränade i trafiken.
    

   
Simträning/vattenlekar:
Eftersom vi har träsket nedanför vårt hus brukar vi bada med våra hundar. Vi brukar låta dem simma de dagar det är för varmt för promenader. Bibbi är vårat lilla vattendjur. Hon älskar att simma och dyka. Hon hämtar pinnar och annat från botten. Anja är mycket i vattnet, men simmar inte så gärna. Men vi brukar ta ut henne en bit så att hon simmar in till land igen. Hulda och Chili busar på stranden och springer omkring som galningar. De brukar även stå och nosa i vassen och drömma sig bort en stund.
   

Bra övningar:
Jag brukar alltid ta "tillfället i akt" och träna på saker som är bra att kunna i livet för en hund. Om jag ser en gallertrappa så går vi på den. Om jag ser en bro, så går vi över den. Om en hund är rädd för något på en promenad, så går vi förbi det tills hunden vågar nosa och inte är rädd längre. Ja den listan kan göras nästan hur lång som helst...

Hundträffar och promenader i vår by:
I vår by bor det 20 hundar nu. Vi brukar träffas och promenera tillsammans. Vi låter hundarna springa lösa och ha roligt.
Under vinterhalvåret när det är mörkt på kvällarna kommer vi att träffas och göra andra saker tillsammans. Ex. sy selar, halsband, hundtäcken...